- Μουσείο, Βυζαντινό Χίου
- Το μουσείο λειτουργεί από το 1980 στο οθωμανικό τέμενος που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αι. από τον σουλτάνο Αβδούλ Μεζίτ. Η συλλογή του καλύπτει χρονικά την περίοδο από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια έως τη μεταβυζαντινή εποχή.
Στην αυλή του ανακαινισμένου τζαμιού εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και επιτύμβιες στήλες από μουσουλμανικά και εβραϊκά ταφικά μνημεία. Εκτίθεται επίσης μία πολύτιμη για τις πληροφορίες που παρέχει για την εποχή της συλλογή γλυπτών από την περίοδο της κυριαρχίας των Γενουατών στη Χίο (1345-1566). Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η σαρκοφάγος του Ottuboni Giustiniani και οι δύο πλάκες μεγάλων διαστάσεων από υπέρθυρα με παραστάσεις του Αγίου Γεωργίου Δρακοκτόνου.
Σε μία από τις πλευρές της αυλής έχουν συγκεντρωθεί σιδερένια και μπρούτζινα κανόνια από τους προμαχώνες του φρουρίου της πόλης. Δύο από αυτά είναι του 17ου αι., κατασκευασμένα στη Βενετία, ενώ ένα τρίτο φέρει ανάγλυφο με το οικόσημο του γαλλικού βασιλικού οίκου.
Στον δεύτερο εκθεσιακό χώρο που καταλαμβάνει το μουσείο, στο προστώο, εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη από τους παλαιοχριστιανικούς και μεσοβυζαντινούς ναούς του νησιού. Ανάμεσά τους υπάρχουν κιονόκρανα, θωράκια τέμπλου, τμήματα επιστυλίων με παραστάσεις ζώων και επιθήματα αμφικιονίσκων.
Το σημαντικότερο σύνολο των εκθεμάτων αποτελούν οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες που προέρχονται από τον ναό της Παναγίας Κρήνης στην κεντρική Χίο, κοντά στο χωριό Βάβυλοι. Αν και ο ναός είναι του 12ου αι., οι αγιογραφίες ανήκουν σε μεταβυζαντινή φάση επιζωγράφισης του μνημείου (1734) από τον ζωγράφο Μιχαήλ Χωματζά. Ανάμεσα στις παραστάσεις ξεχωρίζει αυτή των τριών κοιμισμένων κοριτσιών από θαύμα του αγίου Νικολάου.
Εξωτερική άποψη του κτιρίου που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο Χίου.
Dictionary of Greek. 2013.